Donderdag, 18 november

Afgelopen weekend is in Artis een dwergoeistiti geboren. De bevalling was binnen een paar minuten gepiept. Het jong bleef de eerste paar uur bij de moeder, maar toen het eenmaal gedronken had, nam de vader het jong op de rug. Bij dwergoeistiti's neemt de vader de primaire zorg voor het jong op zich. Alleen als het jong gezoogd moet worden, komt de moeder in beeld. De vader houdt het jong dan voor de tepel van de moeder, om het jong direct na het zogen weer op de rug te nemen. De zoogtijd duurt drie maanden.

De kleinste aapsoort ter wereld
De naam dwergoeistiti (Callithrix pygmaea) is erg toepasselijk. Met een lichaamslengte van 16 centimeter en een staart van 18 centimeter weegt dit aapje als het volwassen is amper honderd gram. Hij leeft voornamelijk in de regenwouden van Zuid- en Midden Amerika. In Artis zijn de dwergoeistiti's te bewonderen in het Kleine-Zoogdierenhuis.
-----------------------------------------------------------

Dinsdag, 16 november
Twee kune kune varkens scharrelen vanaf vandaag rond op de kinderboerderij in Artis

Vanaf vandaag zijn in Artis twee jonge kune kune varkens te bewonderen. Zij doen hun soortnaam eer aan. Ze zijn namelijk klein, rond en dik. Kune kune betekent 'rond en vet' in het Maori. Artis is erg blij met de komst van de twee biggetjes. Ze scharrelen al lekker rond in hun verblijf tussen de geiten, schapen, kippen en kalkoenen.

Maori-varken
Het kune kune varken (Sus scrofa dom) komt oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland en wordt ook wel het Maori-varken genoemd. In
Nieuw-Zeeland wordt deze varkenssoort vooral voor het vlees gehouden. In andere landen is het vaker een kinderboerderijdier. Kune kune varkens zijn intelligent, nieuwsgierig en vriendelijk.

Dierentuin nieuws

M
18 november 2010
Dwergoeistiti geboren in Artis

16 november 2010
Nieuwe kinderboerderijbewoners
voor Artis!


4 november 2010
Californische stierkophaaien in Artis uit ei gekropen!

Donderdag 4 november

In het Artis Aquarium zijn zeven stierkophaaien uit het ei gekropen.
Dit was een bijzondere gebeurtenis.
De jongen kunnen niet zelf uit hun ei kruipen. Hier is hulp van de verzorgers voor nodig. In het wild worden de eischalen in de loop van de tijd steeds dunner, misschien door slijtage van het rollen over de bodem van de zee of door de vraat van slakken of andere rovers. In aquaria gebeurt dit niet, waardoor de eischaal te dik is voor het jong om te doorbreken. Het ei wordt daarom met de hand open gepeld als de jongen volgroeid
zijn.

De stierkophaai (Heterodontus francisci) is een kleine haaiensoort met een stompe kop, zwarte stippen en scherpe stekels, die net voor de rugvinnen zitten. De stierkophaai dankt zijn naam aan de korte, stompe kop met hoge richels boven de ogen. Deze doet aan een stierkop denken.

Het ei van een stierkophaai ziet eruit als een wokkel.

Pasgeboren!

Dierentuin nieuws

Dierentuin nieuws

Delen |

Logotr

Contact          Adverteren         Links

Home        Kinderlines Verhalen        Kinderlines Kleurplaten        Penvrienden        Dierentuinnieuws        Domeinen te koop     Spellen

Copyright 2016, Kinderlines Uitgeverij, alle rechten voorbehouden.