Dierentuin nieuws

28 juni 2012 - Drie fenneks geboren in Artis!

Zaterdagmorgen 16 juni 2012
Giraffe geboren in Artis!

Donderdag 7 juni 2012
Zeeleeuw geboren in Artis!

Pasgeboren!

Dierentuin nieuws

Amsterdam, 28 juni 2012
Drie fenneks geboren in Artis
Na 27 jaar weer jonge woestijnvossen
Drie fenneks geboren in Artis!

Na een draagtijd van ongeveer twee maanden zijn deze maand drie fenneks geboren in Artis. De jongen worden door hun ouders goed verborgen gehouden in verschillende boomstronken. Het was daarom lange tijd onduidelijk of er überhaupt jongen waren, en of ze nog leefden. Begin juni hoorden de verzorgers gepiep uit één van de verstopplekken komen, dit was een teken dat er jongen geboren waren. Hoeveel het er waren en of ze het goed maakten, was toen nog niet duidelijk. Ze hoorden de jongen maar af en toe, en na enkele weken hoorden ze het gepiep helemaal niet meer. Het was dan ook een grote verrassing dat de moeder dit weekend met maar liefst drie jongen uit de verstopplek kroop.

Grote oren
Drie fenneks geboren in Artis!
Het meest karakteristieke uiterlijke kenmerk van de fennek (Vulpes zerda), ook wel woestijnvos genoemd, zijn de oren. Ze zijn, in verhouding tot de totale grootte van de fennek, 40 cm, enorm. De oren zijn 15 cm lang en worden zowel gebruikt om overtollige lichaamswarmte kwijt te raken, als om prooien te lokaliseren zoals hagedissen, insecten en eieren. Ze zijn in staat geluiden te horen die vele centimeters onder het zand vandaan komen.

Zeldzame geboorte in Artis
Sinds 1985 zijn er geen fenneks meer geboren in Artis. Artis heeft niet altijd een koppel in haar collectie gehad om mee te fokken, en de dieren zijn ook erg sensitief. Toen in 1985 jonge fenneks geboren waren, zijn deze vrijwel direct opgegeten door de moeder. De jongen die Artis nu heeft zijn al ongeveer vier weken oud.
-----------------------------------------------------------

Amsterdam, 19 juni 2012
Giraffe geboren in Artis
Kalf zet woensdag om 13.45 uur eerste stapjes buiten
Giraffe geboren in Artis!

Op zaterdagmorgen 16 juni is in Artis rond de klok van half vier een giraffe geboren. Het is een hengst en hij drinkt al volop melk bij zijn moeder. Hij maakt een stevige indruk en loopt al rond in de stal.

Artis heeft nu drie jonge giraffen. Twee jaar geleden kreeg Iwana, de moeder van het pasgeboren kalfje, ook een jong. Dit twee jaar oude jong heeft, nu haar moeder weer melk geeft, ook interesse in de melk. Af en toe laat Iwana haar drinken, maar ze zorgt er goed voor dat het pasgeboren girafje het overgrote deel van de melk krijgt.

Hoorntjes en hoefjes
De hoorntjes van het pasgeboren girafje liggen nog plat op zijn kop. Deze hoorns zijn van kraakbeen en zijn nog week. Pas na enkele weken zullen de hoorntjes recht omhoog komen te staan. Pasgeboren giraffen hebben witgekleurde hoeven. De hoeven van volwassen giraffen zijn bruin. Binnen enkele dagen zijn de hoeven van het kalfje ook bruin gekleurd.

Moederkoek
Enkele uren na de worp van het kalf kwam de nageboorte, de moederkoek. In de moederkoek zitten heel veel mineralen, die erg gezond zijn. De natuur laat de moederkoek dan ook niet verloren gaan. Deze wordt vaak opgegeten door andere dieren, zoals dieren die op giraffen jagen. Of door de giraffen zelf. Artis heeft de moederkoek van Iwana gevoerd aan de Afrikaanse wilde honden, één van de vergeten dieren van Artis.

Eerste keer buiten
Morgen, woensdag 20 juni, gaat het girafje voor het eerst naar buiten om 13.45 uur. U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.

Netgiraffen
De giraffen in Artis zijn netgiraffen (Giraffa camelopardalis reticulata) dit is een ondersoort van de giraffe (Giraffa camelopardalis). Hij is te herkennen aan het "netvormige" vlekkenpatroon, bestaande uit grote, hoekige vlekken, gescheiden door dunne witte lijnen. De vlekken van een mannetje worden donkerder naarmate het dier ouder wordt. De vlekken zijn bleker op de buik en de poten. Artis neemt deel aan het Europese fokprogramma voor de netgiraffe. Artis heeft sinds 1856 giraffen en was daarmee de eerste Nederlandse dierentuin met giraffen.

Dierentuin nieuws

Amsterdam, 8 juni 2012
Zeeleeuw geboren in Artis
Pup waarschijnlijk een mannetje
Zeeleeuw geboren in Artis!

Gisterochtend is Californische zeeleeuw Bløp bevallen van een gezonde pup. Ze heeft haar jong, anders dan in voorgaande jaren, geworpen tussen de twee waterbassins in. Hier troffen de verzorgers Bløp en haar jong gistermorgen aan. De pup was al volop melk aan het drinken bij de moeder en is vermoedelijk een mannetje. In Artis leven nu 9 zeeleeuwen.

Zelfde geboortedag
Vorig jaar wierp Bløp ook op 7 juni. Californische zeeleeuwen (Zalophus californianus) werpen altijd in dezelfde periode. Begin juli is de paartijd. De draagtijd is elf maanden. Vinpotigen, zoals de Californische zeeleeuw, kennen een verlengde draagtijd waarbij de innesteling in de baarmoeder niet direct, maar drie maanden na de verwekking gebeurt.

Zwemles
Het pasgeboren zeeleeuwtje kan nog niet zwemmen. Het duurt ongeveer tien dagen voordat het jong dit leert. Hierbij helpen de jongste dieren uit de harem. In Artis zijn dat de vorig jaar geboren zeeleeuwtjes Levi en Fay. Zij zullen het jong eerst met de kop onder water duwen om het daarna helemaal het water in te schuiven. Ze houden de pup, samen met de andere zeeleeuwen uit de harem, goed in de gaten om te voorkomen dat de pup de kant niet meer op kan komen. De Californische zeeleeuw komt voor langs de Pacifische kust van Noord-Amerika.
Zeeleeuw geboren in Artis!

Nog een zeeleeuw verwacht
Artis verwacht binnenkort nóg een zeeleeuwjong. Eén van de andere zeeleeuwvrouwtjes is ook drachtig. Zij is al gestopt met eten, wat een teken is dat ze spoedig zal werpen. De dierverzorger traint de zeeleeuwen iedere dag voor publiek en vertelt daarbij over de dieren om 11.30 uur en 15.30 uur.

Giraffe geboren in Artis!
Delen |

Logotr

Contact          Adverteren         Links

Home        Kinderlines Verhalen        Kinderlines Kleurplaten        Penvrienden        Dierentuinnieuws        Domeinen te koop     Spellen

Copyright 2016, Kinderlines Uitgeverij, alle rechten voorbehouden.