Sinterklaas Kapoentje...

Hallo allemaal!
Welkom op de homepage van juf Marlous, die nu helemaal in het teken staat van Sinterklaas.
Wil je ook mijn Kerst-site alvast bekijken? Ga dan naar: www.jufmarlous.tk. Veel plezier!

De geschiedenis van Sinterklaas
Sinterklaasrecepten
Sinterklaasknutsels
Pepernotenquiz
Sinterklaasgedichtjes
Sinterklaasverhalen
Sinterklaas op tv
Sinterklaaslinks
Sinterklaashumor
Antwoorden pepernotenquiz

Gastenboek: Laat je een berichtje voor me achter?
Stemknop: Vergeet niet te stemmen! ! !De geschiedenis van Sinterklaas

Veel kinderen hebben vragen over Sinterklaas. Vorig jaar heb ik Sinterklaas een aantal van deze vragen gesteld en hieronder kun je de antwoorden op veelgestelde vragen lezen;

1. Hoe heet de goedheiligman nou echt, Sinterklaas, de Sint of Sint Nicolaas?
Toen hij geboren werd, kreeg hij de naam "Nicolaas". Het "Sint" werd later toegevoegd, toen hij bisschop werd. Het is dus eigenlijk Sint Nicolaas, maar Sinterklaas mag natuurlijk ook.

2. Hoe oud is Sinterklaas?
Nicolaas, zoals hij toen heette, werd in het jaar 270 geboren en is nu dus 1734 jaar oud!

3. Heeft hij altijd in Spanje gewoond?
Nee. Hij werd geboren in Lycië, een land dat toen het "Oost Romeinse Rijk" heette. Toen hij bisschop werd, was dat in het plaatsje Myra. Myra is gelegen in het huidige Turkije. Door de handel met Italië kwam hij ook in dat land. Toen waren de grenzen anders dan nu en toen hoorde een stuk van Italië bij Spanje. In die tijd was Spanje een erg rijk land waar veel dure dingen vandaan kwamen. Vandaar dat Sinterklaas vanaf die tijd uit Spanje komt.

4. Waarom rijdt de Sint op een paard?
Vroeger geloofden de mensen in een god, "Wodan". Deze Wodan reed op een groot wit paard. Rijke mensen van vroeger vonden dat mooi en reden ook graag op schimmels. Sinterklaas vindt dat nog steeds mooi en daarom rijdt hij nu nog steeds op een schimmel.

5. Waarom zijn Zwarte Pieten niet wit of geel of een andere kleur?
Hoe Zwarte Pieten er eerst uit hebben gezien, weet niemand en een huidskleur is ook niet belangrijk, ook niet voor Sinterklaas. Zeker is wel, dat de Pieten zwart zijn geworden door de schoorstenen waar ze jarenlang doorheen zijn gegaan.

6. Zijn de zakken bedoeld om kinderen mee te nemen naar Spanje?
Nee hoor, dat gebeurt echt niet. Sinterklaas is een kindervriend, ook voor kinderen die wel eens een beetje stout zijn. Hij vindt stoute kinderen wel iets minder lief en hij geeft ze misschien een cadeautje minder. Maar meenemen naar Spanje? Nee, dat doet Sinterklaas nooit!

7. Waarom worden er ook vaak zakjes met chocoladegeld door de Sint weggegeven?
Dat stamt uit een ver verleden van Sinterklaas, iets wat eeuwen geleden gebeurd is. Sinterklaas kwam drie zusjes tegen. Hun vader was zo arm dat hij hun niet kon onderhouden. Daarom waren de zusjes gedwongen zichzelf te verkopen. Toen heeft de Sint drie nachten achter elkaar een zakje met geld door hun schoorsteen gegooid. Nu konden de zusjes trouwen, want het geld konden zij als bruidsschat gebruiken. Om dit te herdenken geeft de Sint nu nog steeds `geld` weg.

8. Waarom mogen kinderen hun schoen zetten?
Sinterklaas wil de kinderen zo alvast voorbereiden op het grote feest van 5 december. Hij probeert zo ook om het nog een beetje spannender te maken dan het allemaal al is. De cadeautjes horen in een schoen te komen, omdat ieder kind zijn eigen schoen heeft. Zo kan Zwarte Piet zich niet vergissen in het verdelen van de cadeau`s.
Tip: als je slim bent zet je de ene avond je linker- en de volgende avond je rechterschoen!

Je kunt ook zelf een vraag aan Sinterklaas stellen of hem een mooie tekening sturen. Als je dit voor 1 december opstuurt en er een postzegel bijdoet (55 eurocent), dan krijg je altijd antwoord!
Het adres is:
Sinterklaas
Sinterklaashof 1
5670 NA Nuenen
Sinterklaasrecepten

Het is hardstikke leuk om met je vader of moeder zelf strooigoed te maken. Hieronder vind je recepten voor pepernoten, taai-taai en marsepein;

Pepernoten

* 400 gram bloem
* Snufje zout
* 2, 5 theelepels bakpoeder
* 1, 5 theelepels speculaaskruiden
* 200 gram boter
* 250 gram basterdsuiker

Verwarm de over voor op 160 graden. Zeef de bloem en meng dit met de bakpoeder, de speculaaskruiden en het zout. Voeg de basterdsuiker en de boter daarna toe.
Kneed een soepel deegje en laat dat vervolgens een nacht staan, zo trekt de geur van de kruiden in het deeg.
Draai bolletjes van het deeg en druk deze een beetje plat, voordat je ze op een ingevette bakplaat legt.
Je bakt je pepernoten in ongeveer een kwartiertje gaar. Je kunt controleren of de pepernoten gaar zijn, door er met een naald in te prikken. Wanneer deze droog blijft, hoef je de pepernoten alleen nog even te laten afkoelen voor je ervan kunt gaan smikkelen!

Taai-taai

* 250 gram bloem
* 100 gram honing
* 1 eetlepel stroop
* 0, 5 theelepel potas (dit wordt ook wel kaliumcarbonaat genoemd)
* snufje zout
* 3 theelepels kaneelpoeder
* 1 theelepel gemalen anijs
* 1 theelepel gemalen nootmuskaat
* 1 theelepel kruidnagelpoeder

Verwarm de over voor op 160 graden. Verwarm de honing zachtjes en roer er de stroop door.
Zeef de bloem en meng er de specerijen en de potas door.
Voeg er de inmiddels afgekoelde honing en stroop bij en kneed het geheel tot een stevig deeg.
Rol het deeg uit en steek er vormpjes uit. Deze vormpjes leg je op een ingevette bakplaat en bakt ze in ongeveer 25 minuten goudbruin.

Marsepein

* 300 gram poedersuiker
* 4 eetlepels bloem
* 100 gram boter
* 4 druppels amandelextract

Kneed alle ingrediënten goed door elkaar tot een bal.
De marsepein kun je kleuren door er wat druppels bakkleurstof aan toe te voegen.
Wanneer je geen kleurstof kunt vinden of het niet mag eten, dan kun je ook bietensap gebruiken voor rode marsepein, reine-claudesiroop voor groene marsepein of wortelsap voor oranje marsepein.
Je kunt er nu leuke dingen van maken, zoals poppetjes, diertjes, vruchten e.d.
De marsepein maak je hard, door al je prachtige figuurtjes een nachtje in de koelkast te laten stijven.Sinterklaasknutsels

Als de koude wintermaanden aanbreken kun je lekker bij de verwarming aan het knutselen slaan. Hier volgen een paar ideetjes voor leuke Sinterklaas knutsels;

Verlanglijstje
Knip een bruin stuk karton in de vorm van een zak. Spaar allemaal speelgoedfolders en knip het mooiste speelgoed netjes uit. Deze cadeautjes kun je dan op de zak plakken en `s avonds bij je schoen neer zetten.
Op deze manier kan Sinterklaas precies zien wat hij je dit jaar op 5 december kan geven.

Stoomboot
Maak van grote en kleine dozen de boot van Sinterklaas. Met een keukenrol maak je de stoompijp. Vergeet je de wimpels niet?

Schoen
Een oude schoen kun je prachtig versieren met plakkaatverf. In de vochtige verf strooi je glitters. Misschien wil je vader of moeder de schoen even mooi aflakken, zodat Zwarte Piet zeer verrast zal zijn als hij iets in je schoen stopt.

Straat met huizen
Van oude melkpakken en andere langwerpige dozen maak je een straat. Als je de bovenkant van de doos in een puntje plakt, heb je een dak. Nu nog een likje verf voor de ramen, deuren en dakpannen. Als je een stukje papier oprolt heb je in een wip een schoorsteen voor op het dak.
Laat je fantasie de vrije loop! Veel succes!

Reuzenpiet
Plak 2 rijen van 6 a-viertjes (bijvoorbeeld printpapier) met een stukje plakband aan elkaar. Keer dit grote witte vel om en ga er voorzichtig op liggen. Vraag iemand je hele lijf om te trekken met een zwart viltstift.
Vervolgens kun je met mooie velle kleuren van dit figuur een enorme Zwarte Piet maken. Van een koffiefilter maak je een kraag en voor de oorringen kun je alluminiumfolie gebruiken.

Chocoladeletters
Verzamel oude kranten en maak een bak met behangplaksel. Doe een drupje bruine verf door het plaksel. Nu kun je van papier-maché chocoladeletters vormen (overigens ook goed te gebruiken als paardenkeutels).

Zwarte-Pietenmuts
Pas een strook dun karton om je hoofd af. Knip een strook crepepapier van 30 cm breed en 60 cm lang. Lijm die met de kant van 60 cm plooiend aan de strook karton vast. Sluit de band (de goede kant is nu buiten). Bind nu aan de binnenkant van de muts het crepepapier met een draadje bij elkaar. Het afgebonden uiteinde valt dus aan de binnenkant. En klaar is je muts!Pepernotenquiz

Ben jij een echte fan van de goedheiligman en weet je echt álles over de Sint en zijn Pieten? Test je kennis met de pepernotenquiz. Je vindt de antwoorden onderaan de homepage.

1. Hoe wordt de muts van Sinterklaas ook wel genoemd?
2. Op wat voor boot komt de goede Sint naar ons land gevaren?
3. Maak het liedje af:
a) Hoor de wind waait door.....
b) Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is...
c) En rijd roch niet stilletjes mijn...
4. Piet heeft 1250 pepernoten en er zijn 50 kinderen. Hoeveel pepernoten krijgt ieder kind?
5. Sinterklaas heeft 80 chocoladeletters en er zijn 16 kinderen. Hoeveel letters krijgen zij ieder?
6. Welke chocoladeletter wordt het vaakst verkocht?
7. Hoe heet het paard van Sinterklaas?
8. Op welke datum kwam Sinterklaas dit jaar aan in Nederland?

Waar of niet waar:
9. De allereerste eetbare letters doken op in een klooster.
10.Per jaar worden er ongeveer een miljoen chocoladeletters in Nederland gemaakt.
11. Als je vroeger van iemand een speculaasje kreeg, betende dat de afzender je niet aardig vond.
12. Als de sinterklaastijd aanbreekt, wrijft het bedrijfsleven in zijn handen. De Sint geeft namelijk maarliefst anderhalf miljard euro (! ! ! ) uit aan cadeaus voor alle kinderen.
13. De vouwstep was vorig jaar een topper op de verlanglijstjes.
14. `Zie ginds komt de stoomboot` is absoluut het bekendste Sinterklaasliedje. De meeste Nederlanders hebben deze 19e eeuwse tekst compleet in hun hoofd zitten. Van alle andere Sinterklaasliedjes kent men vaak maar 1 couplet of minder.
15. De kerstman is ouder dan Sinterklaas.Sinterklaasgedichtjes

`Zie ginds komt de stoomboot`, `Zie de maan schijnt door de bomen`, `Daar wordt aan de deur geklopt`... Die liedjes kennen we allemaal wel.
Maar Sinterklaas vindt het ook erg leuk als je een gedichtje opzegt als je je schoen zet. Daarom vind je hieronder een aantal van de allerleukste Sinterklaasgedichtjes;

Een hond voor Daan

Daan vroeg aan Sinterklaas een hond
Maar wat hij in zijn schoentje vond
Dat was een hond van marsepein...
Het had een échte moeten zijn!

Zijn vader zei: Word nou niet kwaad
Je snapt toch wel dat dat niet gaat?
Zo`n beestje in de schoorsteen stoppen
Dat zou toch helemaal niet kloppen?

En aldoor in de zak bij Piet
Wees eerlijk, Daan. Dat kan toch niet?
Nee, pap. Da`s zielig voor zo`n beest
Maar een echte was zo leuk geweest...

Op 5 december, onverwacht
Werd er een grote doos gebracht
Die doos maakte een raar geluid:
Er kwamen zachte piepjes uit

Pa zei: Goh, Daan, hij is voor jou
Hier is de schaar. Knip door dat touw!
De doos ging open... en Daan zei:
O kijk nou, is dat echt voor mij?


Sinterklaas moet naar de kapper

Sinterklaas moet naar de kapper
Voor een mooi nieuw permanent
Want je moet toch netjes wezen
Als je zo belangrijk bent

Eerst de haren even wassen
Dan de rollers in uw haar
Eventjes onder de droogkap
Borstelen, kammen... zo dat is klaar

Nu uw baard nog even wassen
Met de fohn droog ik die wel
U betaalt met pepernoten
Mmm... da`s lekker, dank u wel!


Ochtendgymnastiek voor Pieten

Elke morgen, kwart voor zeven
Klinkt in het pietenhuis muziek
Alle grote en kleine knechtjes
Doen dan ochtendgymnastiek

Links en rechts... voor en achter
Ene, tweeje in de maat
Kopje rollen, bokje springen
Kijk toch eens hoe mooi dat gaat

Daarom `s morgens, kwart voor zeven
Klinkt in het pietenhuis muziek
Alle knechtjes doen hun best dan
Bij de ochtendgymnastiek


Sinterklaas is in het land

De stoomboot is weer aangekomen
Sinterklaas is in het land
En de maan schijnt door de bomen
Zet je zorgen aan de kant

Pak een wortel en wat water
Zet je schoen en zing een lied
Dan naar bed, een beetje later
Voor een keertje geeft dat niet


Zou ik een Pietje mogen zijn?

Dag Sinterklaas
Zou ik een Pietje mogen zijn?
Eén met een pietenpakje
Want dat lijkt me reuzefijn

Ik ben niet bang voor paarden
En durf best op het dak
En ik ben sterk genoeg, hoor
Om te sjouwen met de zak

Een kleine witte Pieterman
Dat staat toch heel apart
Maar als dat een probleem is
Nou... dan schilder ik me zwart


Vieze Pietjes

Pietjes glijden door de schoorsteen
Pietjes klimmen op het dak
Langs de regenpijp naar boven
Met cadeautjes in hun zak

Klauteren op vieze daken
Heel voorzichtig, pan voor pan
En daar worden al die Pietjes
Echt ontzettend smerig van

Dus als het allerlaatste kindje
Ook een pakje heeft gehad
Moeten al die Pietermannen
Keurig één voor één in badSinterklaasverhalen

Pietenschool (door: Cees Baan)

Er zitten kinderen in de klas. Jongens, meisjes, dik en dun. Het is hun eerste dag op de nieuwe school. Wie zou hun meester zijn? Sjakie bijt op zijn nagels. Hij vindt deze school de allerleukste in de hele wereld. Er staat zelfs een paard in de klas! Zou hij, Sjakie van zeven, straks op dat witte paard mogen rijden? Zijn hartje trommelt en rommelt als een drumstel.
Linda is al acht jaar, een grote meid. Ze kijkt naar de hoek waar een hele berg papier ligt. Een berg van drie meter. Met strikjes in duizend kleuren. Waar is dat toch voor?

Het is bijna half negen. De meester kan nu elk moment binnen stappen. Sjakie kijkt naar buiten. Dat is gek, denkt hij. Het schoolplein is een haven. Er staan tien ingewikkelde klimrekken omheen. Het ene rek is zo groot als een flar. En het andere is net een gewoon huis. In de haven lift een grote ouderwetse stoomboot. Een boot met een zwarte pijp. Alles glimt en straalt.

Plotseling schrikt Sjakie zich een hoedje... de fluit van de boot begint te blazen en gillen als een sirene. Er klinkt een geweldig gestommel in de gang. Er wordt eerst hard en dan zacht geklopt. Wie zou dat zijn?
Als de deur opengaat, beginnen de kinderen hard te juichen. Want wie is hun nieuwe meester? Niet de Hoofdpiet... nee, het is Sinterklaas zelf!
Sintermeester zegt met een zware stem: Dag kinderen. Wat fijn dat jullie me willen helpen. Vorig jaar zijn veel van jullie opa`s met pensioen gegaan. Ik kan wel weer wat nieuwe Pietjes gebruiken. Laten we gauw beginnen met de les.

Binnen een maand heeft Sjakie van Sinterklaas geleerd hoe hij paard moet rijden. Linda heeft een snelcursus cadeautjes inpakken gedaan. Maar de belangrijkste les van Sinterklaas was, hoe je kinderen kunt verrassen. Niet alleen cadeautjes geven, zegt Sinterklaas. Maar ook spelletjes met ze doen en gewoon naar ze luisteren. Alle Zwarte Pietjes zijn het daarmee eens. Dus krijgen ze allemaal een diploma. Ze kunnen nu ook allemaal boompje klimmen, door een schoorsteen glijden, kunstjes doen zoals een salto in de lucht en met je ogen dicht pepernoten strooien.
Nou ja, dat kan iedereen. Daarvoor hoef je natuurlijk niet naar de Zwarte Pietenschool. Of wel soms?


Zwarte Piet is foetsie (door: Anne Takens)

Vandaag is het feest. Sint en Piet komen op school! De klas van juf Moniek is versierd met slingers en ballonnen. Alle kinderen staan te springen voor het raam. Ze roepen: Juf! Juf! Ze zijn er!
Een grote auto stopt voor het schoolhek. Zwarte Piet! juicht Achmed. Hij draagt twee zakken! Daar zitten onze pakjes in! roept Lisa.
Ik wil een hond! zegt Tom. En ik flippo`s! roept Rick.
Sinterklaas stapt ook uit de auto! juicht Roos. O kijk, zijn mijter staat scheef! Ga maar gauw in de kring zitten, jongens. Zegt juf Moniek. En mooi zingen, hoor! De kinderen rennen naar hun plaats en zingen zo hard ze kunnen: Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht, want wij zitten allemaal even recht!

Tik, tik, tik! Een gouden staf tikt op het deurraampje. Deftig loopt Sinterklaas de klas in. Dag kinderen. Ik ben blij dat ik er ben, zegt Sinterklaas met zijn zware stem. Welkom, Sint-Nicolaas, zegt juf Moniek. Maar waar is... Piet? Wij willen de Pakjespiet! roepen de kinderen luid.
Ja, waar blijft hij toch, zegt Sinterklaas verbaasd. Hij moest even naar de wc, maar dat duurt toch niet zo lang? Misschien is hij en doorgezakt! roep Lisa. Of misschien is hij verdwaald! bedenkt Tom.
Oja, hij is vast de weg kwijt in onze school, lacht juf Moniek. Tom en Lisa, gaan jullie maar eens kijken of je hem ergens ziet.

Tom en Lisa stuiven de klas uit. Ze hollen naar de wc. Nee, daar is Piet niet. En hij zit ook niet in het kamertje van meester Jan. Opeens roept Lisa: Tom, kijk! Daar staan de zakken met pakjes! De zakken van Piet staan voor het rommelhok, aan het einde van de gang. Ze hollen erheen en dan schrikken ze! BONS! BONS! BONS! Iemand bonst hard op de deur vanhet hok en daarachter klinkt geschreeuw. Help! Help! Ik wil eruit! Het is hier pikdonker! En er zitten spinnen!
Wie ben jij? Ben jij soms de Pakjespiet? vraagt Lisa.
Ja! Ja! Ik moest naar de wc. En toen wist ik niet meer waar jullie klas was! Toen kwam ik in dit hok en de deur viel achter me in het slot!
Tom rukt aan de kruk van de deur. Jammer. Hij krijgt hem niet open. Piet, we zijn zo terug! roep Lisa. Even de sleutel halen!

De kinderen rennen naar de klas en gillen: Juf! Kom gauw! Piet zit opgesloten inhet hok! Alle kinderen lachen. De juf ook. Maar Sinterklaas kijkt bezorgd. Arme Piet, zegt hij. Hij is heel bang voor spinnen! Pak vluf de sleutel, juf!
In optocht gaan ze naar het rommelhok. Sinterklaas loopt voorop, met zijn staf.Juf Moniek komt achter hem aan, met de sleutel. Help! Laat me eruit! horen ze in de verte.We komen eraan! joelen de kinderen.

Achmed mag de deur opendoen. De Pakjespiet rolt naar buiten. Jippie! Ik ben gered! juicht hij. Wat zie je eruit, Pakjespiet! zegt Sinterklaas boos. Er zit spinrag op je muts! En een vieze veeg op je pak! Roos haalt een borstel en maakt Piet weer schoon. Dan wordt het echt feest! Piet strooit pepernoten en daarna deelt Sinterklaas de cadeautjes uit. Piet krijgt ook een pakje. De Sint geeft hem een hart van koek met PIET erop. En de juf geeft hem een kus, omdat hij zo bang was in de kast!


Kun je geen genoeg krijgen van al die leuke Sinterklaasverhalen, dan zijn hier nog een paar titels van mooie boeken over Sinterklaas en Zwarte Piet:
* Nog één nachtje slapen. (Jaques Vriens)
* Het grote boek voor Sinterklaas. (Anne Takens)
* Het Sinterklaasboek voor peuters en kleuters. (Marianne Busser en Ron Schroder)
* Sinterklaas en de Stuikrovers. (Harriet Laurey)
* Sinterklaas Kapoentje. (Freddie Langeler)
* Dansen op het dak. (Hanna Kraan en Jugh-Hee Spetter.)Sinterklaas op tv

Iedere dag kun je de belevenissen van Sinterklaas en zijn Pieten volgen op Fox Kids bij De Club van Sinterklaas (om 7.45 en 17.20 uur).

Nederland 3 zendt Het Sinterklaasjournaal uit (om 17.40 uur, de herhalingen zijn om 7.25 en 14.15 uur).

Mocht je een aflevering gemist hebben, dan moet je even kijken op de volgende site:
www.kinderlines.nl/homepages/sinterklaasenpiet1.html

Sinterklaaslinks

www.sinterklaas.pagina.nl
www.pabo.pagina.nl
www.sint.nl
www.sintersite.nl
www.sinterklaasjournaal.nl
www.hetfeestvansinterklaas.nl

Sinterklaashumor

Sinteklaas en de Kerstman zitten samen aan de bar. Zegt Sinterklaas tegen de Kerstman: Doe mij eens een biertje. Waarop de Kerstman zegt: Ik ben Sinterklaas niet!

Wat vind je wel in december, maar niet in alle andere maanden van het jaar? De letter D.

Sinterklaas loopt een postkantoor binnen en vraagt om een postzegel van 55 eurocent. Oja, zegt hij tegen de verkoper. Wilt u het prijsje eraf halen? Het is namelijk een cadeautje!

Sinteklaas staat bij de bushalte als iemand aan hem vraagt: Meneer heeft u een windje gelaten? Antwoord: Ja, natuurlijk! Dacht u dat ik altijd zo stonk?!
Antwoorden Pepernotenquiz

1. Mijter
2. Stoomboot
3a) De bomen
3b) De roe
3c) Huisje voorbij
4. 25 pepernoten
5. 5 chocoladeletters
6. De letter `M`
7. Amerigo
8. 13 november
9.Waar (Kinderen kregen vroeger in het klooster les in lezen en schrijven. Ze moesten met letters van koek woorden maken en mochten deze later lekker opeten)
10.Niet waar (Het zijn er zelfs 15 miljoen!)
11.Niet waar (Het betekende juist dat je verliefd op diegene was)
12.Waar
13.Waar
14.Waar
15.Niet waar

Het is nu:

Laatste update: 20 November 2004, 22:58    


Wil jij ook een gratis Kinderlines Homepage? Klik hier!