Stone and co hoofdpageYo daar stenenverzamelaars,
Stem nu op deze site of ga naar de andere site van stone and co! ! !
Nu al 0010 leden
Als je zelf een homepage wilt maken moet je onderaan de pagina kijken! ! ! !
Verder is er voor leden een speciale site en je krijgt alleen het adres als je lid bent


Win hier 1.000.000 Dutch leader credits! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! voor maar tien credits per lot!!
www.formdesk.nl/webkoos/form6

En voor meer loterijen moet je hier zijn:win-credits.flappie.nlDe Site is Van koos.


Het adres van de stone and co leuke dingen site is:
www.kinderlines.nl/homepages/stone_and_co.html

Wij hebben verschillende afdelingen:
voorwerpen om te gebruiken
Mineralen
Geschiedenis mineralen
Edelstenen
Links
De kunst van het verzamelen
Veldwerk
Prikbord
Mineralen op spoor
Games
Wij hebben ook een club voor jullie en daarvoor moet je alleen maar even naar me mailen. Als je lid bent krijg je ook een blad gemaild dus je moet wel even je e-mail doorgeven! ! !
Geupdated op:23 januari 2003, 16:16
Voorwerpen om stenen en mineralen te verzamelen:
Hamers, beitels, geologische hamers, loep, schop, rugzak, verpakkingen, schriften, bergschoenen en fototoestel.
Verschillende mineralen:
Als je info over de mineralen wild hebben, oftewl er meer over weten moet je even mailen: jeroenkneppers@wanadoo.nl
Pyriet, Amethisht, analciem, biotiet, heulandiet, demantoiet, oliveniet,
kainiet, libetheniet, milleriet, lapis lazuli, rookkwarts, citrien, beril, chrysopraas, autuniet, korund, kassiteriet,
albiet, cupriet, covelliet, Chalcedoon, hydromagnesiet, phosgeniet,
hemimorfiet, toermalijn, mimetiet, schorl, magnesiet, mesoliet, colemaniet, mottramiet, manganiet, auripigment, limoniet, dolomiet, glaucofaan,
grossulaar, zeoliet, meneghiniet, hematiet, monzaniet, jamesoniet, leuciet, linariet, neptunietbournoniet, chabaziet, crocoiet, aurichalciet,
celesiet, adamiet, apophylliet, anglesiet, lithiofiliet, Danburiet,
Perovoskiet, Uranofaan(radioactief).


Geschiedenis mineralen

Sinds mensenheugenis trekken de mineralen de aandacht van de mens, zowel door hun praktisch nut als door de rijkdom aan kleur en de schoonheid van de kristallen. De invloed van de mineralen als grondstoffen op de evolutie van de mens wordt het best weergegeven door de verdeling van de eerste stadia van het bestaan van de mens in het Stenen, Bronzen en IJzeren Tijdperk. Veel mineralen die al sinds de oudheid gebruikt worden door mensen zijn vandaag de dag nog steeds belangrijk. Ze vormen de basis van verdere technische ontwikkelingen. Oorspronkelijk was de mens alleen geïnteresseerd in elementen en mineralen met bepaalde eigenschappen. In de l9e eeuw werden de energiebronnen die gewonnen werden uit caustobiolieten (d.w.z. ontvlambare grondstoffen van organische oorsprong zoals kolen, ruwe olie en gas) buitengewoon belangrijk. Na de Tweede Wereldoorlog werd de nucleaire energie die uit uranium wordt verkregen, toegevoegd aan de energiebronnen.
Na intensieve wetenschappelijke onderzoekingen is het ge- en verbruik van minerale grondstoffen in de moderne industrie enorm toegenomen, zowel kwantitatief als kwalitatief (door het gebruik van nieuwe mineralen die voorheen als onbelangrijk werden beschouwd). Natuurkundige studies op het gebied van vaste stoffen, zoals kristallen, hebben geleid tot nieuwe wetenschappelijke inzichten die de basis vormen van verdere ontwikkelingen in de elektronische, optische en andere industrieën. Bepaalde eigenschappen van een aantal kristallen leidden tot de ontwikkeling van transistors, lasers, geheugensystemen, efficiënte rekenmachines, de holografie en tot het steeds kleiner worden van de instrumenten die men in moderne fabrieken gebruikt.
Het belang van sommige mineralen wordt uitgedrukt in de term strategische grondstoffen. Ze zijn vaak de oorzaak geweest van internationale conflicten en oorlogen.
Bovendien leidden de esthetische eigenschappen van mineralen ertoe dat we ze steeds vaker gaan gebruiken. Archeologische ontdekkingen van verschillende juwelen die versierd waren met verschillende edelstenen, leverden het bewijs dat deze esthetische eigenschappen altijd al belangrijk zijn geweest. Er werd altijd speciale aandacht geschonken aan mineralen met buitengewone geometrische vormen, bizarre patronen, een prachtige glans, aantrekkelijke kleuren, doorzichtigheid en helderheid, een ongewoon kleurenspel, een ongewone hardheid en een grote weerstand tegen slijtage en beschadigingen. Vanwege deze eigenschappen, die naar voren komen bij het splijten en slijpen, en hun zeldzame aanwezigheid in de natuur worden deze mineralen als edelstenen geklassiflceerd en erg op prijs gesteld. Variëteiten van mindere kwaliteit worden als sierstenen gebruikt.


Edelstenen

Vanaf de oudheid gebruikten de mensen al edelstenen om rijkdom en macht te uiten.De meeste waardevolle edelstenen zijn:
Diamant, Robijn, Saffier en Smaragd.
Andere edelstenen zijn:
Spinel, Zirkoon, Granaat, Alexandriet, Demantoiet, Amethisht, Topaas,
Chrysoberyl, Opaal, Aquamarijn, Carneool, Rubbeliet, Lapis lazuli, Morganiet, Heliodoor, Rozenkwarts, Cordieriet, Brazilianiet,
Axiniet, Indiogoniet, Jadeiet, Dioptaas, Rhodoniet, Tijgeroog.
Je kan de meeste stenen slijpen om ze nog mooier te laten blinken en
schitteren.Je kan ook een cabochon slijpen, dat is helemaal ronde steen die gepolijst is.Dan kan je ook nog Trommelslijpen en lijk veel op een cabochon maar dan gaan alle stenen in een trommel die met een moter-aandrijving ronddraait.Zo worden alle stenen gepolijst.Over het gewone slijpsel zijn er verschillende vormen waaronder:
Carreslijpsel, Baquetteslijpsel, schaarslijpsel, trapslijpsel,
ovaalslijpsel, peervormslijpsel, rechte baquetteslijpsel en
Markiesslijpsel.


links
nuspelen.nl
www.wanadoo.nl
www.funnygames.com
www.jeugdjournaal.nl
www.knhb.nl
www.google.nl
www.kaartenhuis.nl
www.webpeppers.nl
www.neopets.com
www.kinderlines.nl/homepages/eechris_triportreat.html
www.taptoe.nl
www.hotmail.com
www.ilse.nl
www.niksnakkanada.nl
www.kinderlines.nl/homepages/tuinsite.html
www.compukids.nl
www.lapoo.nl
www.willemwever.nl
www.hetnet.nl
www.flappie.nl
www.clubs.nl

De kunst van het verzamelen
Als je begint, dan is het verstandig om erover na te denken wat je gaat verzamelen.Je kunt kiezen om zoveel mogelijk mineralen en edelstenen te verzamelen.Dit vergt meer ruimte dan de meeste verzamelaars hebben, maar het is wel leuk om dit te doen.
Je kunt ook een verzameling aanleggen van een bepaalde provincie of land.Een vordeel, want je kan hem compleet maken.Je kunt ook een verzameling aanleggen van micromounts.Dit zijn op zijn op zijn hoogst duimnagel grote stukjes die je in een doosje doet.
Verder is het handig om een catalogus te gebruiken om al je stenen te onthouden en al je gegevens erin te zetten.Hiervoor heb je verschillende computerprogramma`s om een catalogus te maken.Zo raak je het overzicht niet snel kwijt!
HOE KOM JE AAN MINERALEN?
kopen
Je kunt veel mineralen kopen, maar let op het kunnen altijd imitaties zijn! Een beginnende verzamelaar kan het beste veel mineralen winkels bezoeken om kennis op te doen.
Ruilen
Een beginnende verzamelaar kan hier het beste niet mee beginnen, want als je geen mineralen hebt, valt er niets te ruilen.
De meeste experts gebruiken deze methode om te verzamelen.Ze nemen meestal 2 stukken mee uit hun execursie.
Vinden
Dit is een van de meest gewilde methodes om te verzamelen.De glorie van het vinden van een mineraal is voor veel mensen een leuke gebeurtenis.Maar je moet wel op alle gevaren in de bergen letten, bijv.:Mist die opkomt dan moet je altijd rechtsomkeert maken want dat kondigt slecht weer aan.Vallende rotsblokken, lawine`s en gaten waar je in kan vallen.
MUSEA
De meeste verzamelaars brengen hun monsters naar musea om ze te bewaren.Daar staan ze veilig.In Londen is het british museumKun je je mineralen kwijt voor als je geen plaats meer hebt.
Verder heb je het Ashmolean Museum in Oxford.Dit is het oudste museum wat er nog is in Groot-Brittannië. Verder in Nederland is het oudste museum: Teylers Museum in Haarlem dat uit 1784 stamt.
Het ordenen van je verzameling
Als je al veel mineralen hebt verzameld dan zul je wel begrijpen wat er kan gebeuren als je niet oppast en alles verzamelt. Dan zul gauw ontdekken dat je huis al iets te klein is.
Je kunt het beste de mineralen uitstallen waarvan je zeker weet wat ze zijn. Alle geruilde stukken die je nog moet determineren(bepalen wat voor een steen het is) kun je het beste nog niet tentoonstellen. Je moet ook de geschiedenis van elk mineraal dat je gevonden hebt weten anders is het mooiste stuk waarvan je niks weet, niets waard.

Veldwerk(voor als je op pad gaat).
Het is leuk om zelf je mineralen te vinden, want het kost niks. Zo, als je in hoofdstuk 1 hebt gelezen weet je nog wat je nodig hebt aan voorwerpen om
mineralen. Als je het bent vergeten is hier de link om daarnaar toe
Te gaan:
voorwerpen
GOUDEN REGELS VOOR OP PAD GAAN
        Nooit van de paden afgaan
        Altijd direct omkeren bij mist
        Nooit niet zeggen dat je moe bent want de ongelukken zullen grandioos zijn
        Altijd met een groep op pad gaan om het gewicht te verdelen
        Een mobieltje bij je hebben om te bellen
        Met iemand afspreken op een plaats.
        Altijd als je aan het hakken bent een bril op

OPGRAVINGS TECHNIEKEN
De meeste verzamelaars gebruiken zuur om een fossiel goed schoon te maken.
Hoe je dat doet: eerst het gevonden fossiel met nagellak doen, want het fossiel kan ook oplossen en met nagellak niet. Pak dan een potje azijn en trek dan je plastic handschoenen aan(het zuur kan de huid irriteren. Doe het genagellakte fossiel in het zuur. Laat het een uur staan. Dan water eroverheen en als het goed is met nagellak remover er weer af. (Er komen nog meer opgravings technieken en ook schoonmaak technieken!)

PRIKBORD
Heb jij ook iets te zeggen over stenen en mineralen? Mail dan naar:
jeroenkneppers@wanadoo.nl En misschien komt jou opmerking op het prikbord. (Wel je e-mail vertellen anders komt je opmerking er niet op! ! ! !!Je opmerking blijft maximaal 5 dagen staan.je komt vanzelf in de wachtrij te staan, want maar 5 berichten per keer!! )
Mineralen op spoor
In dit hoofdstuk komen landen aan bod waar mineralen te vinden zijn.
Brazilië
In Brazilië worden vrijwel de meeste mineralen gevonden. De mooiste Aquamarijnen komen hier vandaan. Ook veel diamanten, smaragden, robijnen en saffieren. Brazilië is een van de grootste landen van de wereld; het bezit bijna heel Zuid-Amerika.
      


Wil je ook een eigen homepage? Klik hier!
©: Alle afbeeldingen zijn eigendom van de respectievelijke copyrighthouders.