soortenkoeien
Wil jij ook een gratis Kinderlines Homepage? Klik hier!

er zijn verschillende soorten koeien

-roodbont
-zwartbont
-blaarkop
-hooglander
-alpenkoe
-dikbil
-zeboe

De koe stampt af van het oerrund. De laatste oerrund stierf in 1627 in Polen.
Een oerrund is zo groot als een kleine bus.


Terug naar Home

 

Terug naar verzorging

Blaarkoppen

Jersey koe                                                             Jersey koe                                                  Jersey koe

Jersey koeien komen oorspronkelijk van het eiland Jersey, een eilandje tussen Frankrijk en Engeland. Jersey's zijn vrij kleine eenkleurige grijz-bruine koeien en zijn rustig van nature. Hun melk is zeer rijk aan botervet en is dus bijzonder geschikt voor boterproduktie. Het is het meest verspreide melkras in de wereld.De dieren zijn klein (gewicht volwassen koe ca. 400450 kg). De melkgift is gemiddeld ca. 35004000 kg per jaar met 56% vet. Het ras wordt in vele landen voor kruisingen gebruikt ter opvoering van het vetgehalte van de melk. Voor de vleesproductie heeft dit ras weinig waarde

Het Friese roodbonte vee behoort tot de meest bedreigde koeiensoorten in ons land. Vandaar dat de Stichting Zeldzame Huisdierrassen 2008 heeft uitgeroepen tot het Jaar van de Friese roodbonte koe.

Vijftien jaar geleden liepen er welgeteld nog maar zeventien Friese roodbonte koeien en vier stieren in Nederland rond. Het ras was op sterven na dood. Nu zijn er met 300 exemplaren wel iets meer roodbonte runderen, mede dankzij een fokprogramma. Maar toch blijft de Friese roodrok de meest bedreigde koeiensoort van ons land.

De Stichting Zeldzame Huisdierrassen riep 2008 uit tot Jaar van de Friese roodbonte. Melkveehouder Siebe Reitsma (42) uit Allingawier heeft de grootste stapel Friese roodbonte koeien ter wereld. Tweederde van zijn 60 stuks melkvee is rood. In zijn fonkelnieuwe, lichte stal wijst hij op de kenmerken van het oude historische Friese ras. Dit dier heeft nog vlees op de botten, ziet er gevuld uit. Bij de zwartbonte Holsteiners, die je nu in de weilanden ziet, kun je vaak de botten tellen, licht hij toe. Die zijn veel tengerder. Het achterwerk van de Friese roodbonte is breed en rond, de bovenbouw is sterk. Reitsma roemt verder het karakter van het Friese ras. De koeien zijn rustig, gemakkelijk in de omgang en hoeven weinig krachtvoer. Het enige nadeel is dat ze iets minder melk geven dan de Amerikanen, zoals de reguliere zwartbonte Holsteiners worden genoemd. Maar die zijn vaak onrustiger en nerveuzer. Want als je fokt op productie, dan wordt de soort drukker, weet veehouder Gerben Engwerda uit Tytsjerk, die ook enkele roodbonte koeien houdt.

Foto van Friese Roodbont

Kleuren:
bij koeien zijn er allemaal verschillende kleuren en printen.
De blaarkop heeft twee vlekken op de ogen,
Lakenvelders heten zo omdat het net lijkt of ze een laken om hebben.
en zo kun je doorgaan!

NONA EN MARITS CUPCAKE SITE

MARIT EN DE CUPCAKE

Verschillende koeien

Zeboe-koe

Schotse hooglander

 

Brand rode salers